Nezadovoljstvo

Nezadovoljstvo kod ljudi je danas veliko. Sve smo nešto nezadovoljni, da li životom, politikom ili poslom. Često druge vidimo kao izvor našeg nezadovoljstva.

nezadovoljstvo

Koliko god u okolini tražili razloge našeg zadovoljstva i objačnjavali ih, nezadovoljstvo ostaje, čak se i povećava. Zato je važno da se radi na otkanjanju razloga nezadovoljstva. Na neke stvari možete sami da utičete, a za druge je potrebna pomoć, ali sve se da rešiti ili poboljšati na neki način.

Nezadovoljstvo na poslu utiče na ukupne performanse jedne kompanije. Nezadovoljni radnici ili napuštaju kompaniju u potrazi za boljim uslovima, ili ako ostanu, daju loše rezultate. Nezadovoljstvo na poslu može da se javi zbog sledećeg:



• Mikromenadžment – on je namenjen poboljšanju uslova rada, ali nekad mođe da komplikuje posao i da izazove apatiju.

• Razvoj – ako, posle izvesnog vremena, nema napretka na radnom mestu, nešto nije u redu. Novac nije uvek motiv, ali nova radna pozicija naravno nosi i nove izazove.

• Nesigurnost – opšta nesigurnost doprinosi nezadovoljstvu. Neke situacije ne zavise od nas (politika, bezbednost i slično), ali konkretno nezadovoljstvo na poslu pogoršava sposobnost za rad i rezultate rada.

• Liderstvo – ne treba da volimo lidere kako bismo bili srećni, ali ne možemo da verujemo u njih ako nisu pokazali sposobnost u dovoljnoj meri. Nepoverenje doprinosi nezadovoljstvu.

• Nagrada – svako želi da bude nagrađen i priznat za svoje doprinose na poslu. Ako se to ne događa, ili još gore, ako se svi zaposleni stavljaju u isti koš, onda se kod boljih radnika javlja nezadovoljstvo.

• Komunikacija – smanjena ili loša komunikacija jako utiče na motivisanost za rad i poverenje prema menadžmentu. • Kolege – loš odnos sa kolegama i napeta radna atmosfera može doprineti da vam posao presedne.

• Edukacija – Neznanje može biti okidač nezadovoljstva. Neobrazovan čovek može imati i dodatne frustracije.

 

Nezadovoljstvo je kao gorivo. Ono može da bude štetno, ali ako smo proaktivni, možemo da ga doživimo i kao motivaciju. Važno je da znamo da imamo moć da odlučimo kako ćemo ga doživeti i šta ćemo preuzeti u vezi s njim.


Uživajte u putu ka promeni i neka vaš vodič bude Tip of the week#1

Srećno! 

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva